Totul pentru vânătoare și turism
+373 (22) 22-55-75
+373 (22)22-55-75

Cum alegem arma de vînătoare?

31 Octombrie 2017

Alegerea unei arme de vanatoare necesita timp, rabdare si ceva experienta.De ce spun asta?
Trebuie tinut seama de mai multi factori :
- zona in care vanam, ca particularitati si relief;
- tipul / tipurile de vanat care ne intereseaza ;
- bugetul de care dispunem;
-comformatia tragatorului;
- nu neaparat in ultimul rand fiabilitatea si estetica armei.

Este clar ca daca locuim sau vanam exclusiv in zona muntoasa, unde 95% din vanat face parte din categoria vanatului mare trebuie sa ne orientam catre o arma cu tevi ghintuite, glontul fiind sfant intr-o asemenea zona. Aici insa, mai ales ca incepatori, vanatorii trebuie sa cunoasca efectul sau mai bine zis efectele unei arme cu glont. Cum ar fi : ricoseul mult mai periculos decat la armele lise ( chiar cand la acestea se foloseste proiectil unic ) si faptul ca glontul este inca periculos dupa ce a parcurs unul sau doi kilometri. Deci, atentie mare!
Dupa cum se stie, majoritatea vanatorilor detin o arma lisa, multi dintre ei renuntand sa achizitioneze o arma cu tevi ghintuite, datorita unor motive ce tin de conceptia fiecaruia. Multi chiar blameaza achizitia unei arme cu tevi ghintuite de catre un incepator, in principal din motivele enuntate mai sus.
Pentru zona de campie putem opta pentru o arma cu tevi lise, datorita faptului ca in aceasta zona predomina vanatul cu pene si vanatul mic in general. Legal, se poate folosi – cu alice- la orice vanat cu pene sau vanat marunt cu par si cu proiectil unic la caprior si mistret. Dar aici trebuie tinut seama de faptul ca, la distanta mai mare de 50m atat precizia cat si energia ( efectul omorator ) al proiectilului unic tras din teava lisa scad semnificativ, asa ca – desi legal- e nerecomandat, fiind mai etic sa folositi glontul la acele distante. 
Armele cu tevi lise. 
Calibrul nu se exprima prin diametrul tevii ci printr-o cifra conventionala. Arma de calibrul 12 are un diametru mai mare decat una de calibru 16 sau 20. Cand greutatea se masura cu livra, armurierii din acele vremuri au luat o teava cu diametru interior oarecare iar dintr-o livra de plumb au confectionat proiectile sferice care sa se potriveasca exact in aceasta teava. Au constatat ca intr-o teava cu diametrul de 18,5 mm au rezultat 12 gloante. Astfel acest fel de a numerota calibrele a ramas ca un etalon pana in ziua de astazi. 

Armele cu tevi lise se impart in mai multe categorii, cele mai importante fiind: 
1. Armele cu doua tevi alaturate in plan orizontal ( juxtapuse )
2. Armele cu doua tevi suprapuse vertical ( sau bock) 
3. Armele semiautomate 
4. Armele cu sistem tip „pompa”
5. Armele basculante cu un singur foc.

Dintre toate acestea cele mai raspandite sunt armele cu tevi juxtapuse, urmate de bock-uri, apoi de semiautomate, urmate de restul.
Pentru un incepator este recomandata o arma clasica, juxtapusa sau bock. Spun astea deoarece armele lise semiautomate au unele avantaje dar au si dezavantaje si anume: mecanismul functioneaza numai daca tubul este uniform sertizat si nu are nici o umflatura, nu exista posibilitatea alegerii unui cartus cu alice de o anumita marime, ci vanatorul este obligat sa traga cartusul care vine la rand in magazie, pe cand la pustile baculante cartusul de poate schimba foarte repede. Desi detin un bock trebuie sa recunosc ca au fost momente in care mi-as fi dorit o semiautomata datorita faptului ca nu am reusit sa dau focul perfect astfel incat vanatul sa pice in foc.